Ενότητες

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Η επόμενη συνάντηση/συνέλευση της Πρωτοβουλίας 'Ψ', την Παρασκευή, 6/3/20, ώρα 19.30



Η επόμενη συνάντηση/συνέλευση της "Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία", θα γίνει την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, ώρα 19.30, στον χώρο της οδού Μπόταση 11 (1ος όροφος), κοντά στην πλ. Κάνιγγος.
 
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν:
 
-ενημέρωση από τις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο της ψυχικής υγείας (δημόσιο, ΜΚΟ κλπ)
-τα σχετικά με την αναζήτηση χώρου
-ενημέρωση/συζήτηση για τις δραστηριότητες των  διαφόρων υποομάδων της Πρωτοβουλίας 'Ψ'
-προτάσεις/προετοιμασία για τις επόμενες "εκπαιδευτικές συναντήσεις" της Πρωτοβουλίας.
και ό,τι άλλο προκύψει.



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ






Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

H Πρωτοβουλία 'Ψ' στηρίζει την ανακοίνωση του ΣΒΕΜΚΟ σχετικά με την υπόθεση του Γιάννη Κ.






Ως Πρωτοβουλία 'Ψ' στηρίζουμε την ανακοίνωση συμπαράστασης του ΣΒΕΜΚΟ για στήριξη της δικαστικής προσφυγής του  Γιάννη Κ., εξαιτίας του δολοφονικού τραυματισμού που υπέστη από δυνάμεις των ΜΑΤ στην απεργιακή διαδήλωση της 11/5/2011. 

Καλούμε όλες και όλους στην μικροφωνική (που έχει καλέσει το ΣΒΕΜΚΟ) το Σάββατο, 22/2/20,  ώρα 12μ, στα Προπύλαια. 


Εδώ ολόκληρο το κείμενο: https://svemko.espivblogs.net/?p=1463



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ





 


Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΤ1 – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Λέρος, εξόριστοι στο Αιγαίο» (Α΄ και Β΄ μέρος) 20 & 27.02.2020


ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Με τη Μαριλένα Κατσίμη

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.


Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής, καθώς και με «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

και Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, στις 00:15

«Λέρος, εξόριστοι στο Αιγαίο»

(Α΄ και Β΄ μέρος)

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» ταξιδεύουν στη Λέρο για να ανακαλύψουν το γιατί επελέγη το συγκεκριμένο νησί ως τόπος εξορίας για κοινωνικά ανεπιθύμητους ανθρώπους από την υπόλοιπη επικράτεια.


Τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκονταν υπό ιταλική διοίκηση από το 1912 μέχρι και τη συνθηκολόγηση των Ιταλών. Στη Λέρο, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της, οι Ιταλοί έφτιαξαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Μεσογείου. Τα επιβλητικά τεράστια κτήρια που κληρονόμησε αποδείχτηκαν ευχή αλλά και κατάρα για το νησί. Εκεί στεγάστηκαν μεταπολεμικά, παιδιά ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού και νεαροί αντάρτες, ψυχιατρικά ασθενείς, πολιτικοί εξόριστοι, πρόσφυγες.



Το διαβόητο Ψυχιατρείο της Λέρου αν και  έλυσε το οικονομικό ζήτημα των Λερίων με μόνιμες θέσεις εργασίας, στιγμάτισε ανεξίτηλα το νησί και τους κατοίκους του, όταν αποκαλύφθηκαν οι απάνθρωπες συνθήκες στέγασης των ψυχασθενών. Όταν το σκάνδαλο απέκτησε διεθνείς διαστάσεις, το κράτος αναγκάστηκε να σταματήσει να κωφεύει και να δώσει το πράσινο φως για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


Μια ομάδα νεαρών γιατρών και λειτουργών ψυχικής υγείας από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, ακολουθώντας τα προστάγματα της «Σχολής της Τεργέστης», κατάφεραν να κάνουν έναν ριζικό μετασχηματισμό που αμφισβήτησε το ανίατο της κλασικής Ψυχιατρικής. Οι νεκρές ψυχές των τροφίμων έγιναν ζωντανές και οι άλλοτε δεσμοφύλακες έγιναν οι καλύτεροι θεραπευτές. Η ντροπή της Ευρώπης, έγινε το παράδειγμα της Ευρώπης.  Δυστυχώς όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, η μεταρρύθμιση έμεινε μετέωρη, λόγω έλλειψης κονδυλίων αλλά και ενδιαφέροντος από τους ιθύνοντες.


Ο Θοδωρής Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής ψυχίατρος του Ψυχιατρείου τότε, κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης και ο φωτογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος, που αποκάλυψε το κολαστήριο  της Λέρου για το περιοδικό «Ταχυδρόμος», είναι οι συνοδοιπόροι μας σ’ αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι.


Παρουσίαση- αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.



Πηγή: ΕΡΤ










 

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Η επόμενη "εκπαιδευτική συνάντηση" της Πρωτοβουλίας 'Ψ': "Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο. 140 χρόνια ζωής - Το άσυλο τόπος προστασίας-τόπος εξορίας. Η μετάβαση στην κοινότητα και η λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Σκόρπιες σκέψεις".









Η επόμενη "εκπαιδευτική συνάντηση" της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στη Ψυχική Υγεία θα γίνει την Παρασκευή, 21/2/2020, ώρα 19.30, στην αίθουσα της "Παναρκαδικής", οδός Τζωρτζ 9, 1ος όροφος (κοντά στην πλ. Κάνιγγος) και θα έχει ως θέμα :

"Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο. 140 χρόνια ζωής.

Το άσυλο τόπος προστασίας-τόπος εξορίας. Η μετάβαση στην κοινότητα και η λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Σκόρπιες σκέψεις".

Η εισήγηση θα γίνει από την Μαρία Φαφαλιού, συγγραφέα, κοινωνική ψυχολόγο

και θ΄ ακολουθήσει συζήτηση





ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 




Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Αναβολή της δίκης στο Εφετείο για τους αστυνομικούς που βασάνισαν και τραυμάτισαν βαρύτατα τον Χρ.Χρονόπουλο





Η δίκη, που ήταν να γίνει σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, των δυο αστυνομικών, που, το 2015, είχαν καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, επειδή, το 2007, είχαν βασανίσει και τραυματίσει σοβαρά, τον Χρ. Χρονόπουλο (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας), αφήνοντας τον δια βίου βαριά ανάπηρο, αναβλήθηκε για τις 30/9/2020, λόγω κωλύματος που παρουσίασε ο συνήγορος του ενός εξ' αυτών. Πρόκειται για τον γνωστό Γ. Μιχαλόλια, ανιψιό και συνήγορο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου. Το κώλυμα ήταν ότι έπρεπε να είναι, την ίδια ώρα, παρών στο δικαστήριο που δικάζεται ο αρχιναζί θείος του. 

Οι ταυτόσημοι υπερασπιστικοί μηχανισμοί του κατηγορούμενου (ως αρχηγού) για την εγκληματική δράση της ΧΑ και των αστυνομικών που βασάνισαν και προκάλεσαν ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες  σ΄ ένα άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, μιλούν από μόνοι τους.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ  













Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΜΙΑ ΑΘΩΩΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ







Την Δευτέρα, 10/2/20 δικάζονται σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, οι δυο αστυνομικοί του ΑΤ Καλλιθέας που τον Απρίλιο του 2015 είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων (με αναστολή) για τον άγριο ξυλοδαρμό και την δολοφονική κακοποίηση του Χρ. Χρονόπουλου (ατόμου με προβλήματα ψυχικής υγείας), επειδή ενοχλούσε, φραστικά, το περιβάλλον του καφενείου, όπου πάντα σύχναζε (χωρίς, φυσικά, να προβάλλει κανενός είδους απειλή). 

 

Το αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού ήταν μια αμετάστρεπτη εγκεφαλική βλάβη (νοσηλεύτηκε στο Θριάσιο σε κωματώδη κατάσταση, στην Εντατική, διασωληνωμένος για αρκετό διάστημα), συνέπεια της οποίας είναι η δια βίου σοβαρότατη αναπηρία του. 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο σκεπτικό της απόφασης είχε συμπεριληφθεί το στοιχείο του «βασανισμού κρατούμενου πολίτη», κάτι που δεν συνηθίζεται για τις παρόμοιες περιπτώσεις που, ενίοτε, φτάνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

 

Δυο άλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι επίσης κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση, «απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής», καθώς η κατηγορία γι΄ αυτούς μετατράπηκε σε πλημμέλημα. 

 

Η πρώτη αντίδραση της αστυνομίας αμέσως μετά το συμβάν, ήταν, φυσικά, να σπεύσει να το συγκαλύψει, διενεργώντας μια ΕΔΕ η οποία κατέληξε, το 2010, σ΄ ένα απαλλακτικό πόρισμα για τους δράστες, σε μια προσπάθεια το περιστατικό αυτό, όπως και πολλά άλλα, να πάρει όσο γίνεται μικρότερη δημοσιότητα, να περάσει ως «προϊόν αυτοτραυματισμού» - κάτι που το πιθανότερο είναι ότι δε θα αποφεύγονταν, αν δεν υπήρχαν «ενδιαφερόμενοι τρίτοι» (οικογένεια κλπ) να το αναδείξουν.

 

Η υπόθεση του Χρ. Χρονόπουλου μας αφορά όλους και όλες. 

 

Πρόκειται για μιαν άκρως τραγική έκβαση μιας καθημερινής πρακτικής της αστυνομίας απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, που της αναθέτουν να διαχειριστεί και να καταστείλει – μεταξύ άλλων, και πρωτίστως - κατά την εκτέλεση (πάντα από την αστυνομία) των εισαγγελικών εντολών για ακούσια νοσηλεία. Όπως, φυσικά, και απέναντι σε πολλούς άλλους (πρόσφυγες κλπ), με τα επανειλημμένα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών, βασανιστηρίων, θανάτων, μέσα στα διάφορα αστυνομικά τμήματα.

 

Είναι πάνω σε αυτό τον ρόλο και την λειτουργία της αστυνομίας που ακουμπά και λειτουργεί το κυρίαρχο ψυχιατρικό σύστημα, η «επίσημη ψυχιατρική», που εξακολουθεί, και μέσα από τα επίσημα όργανά της, να διακηρύσσει ότι αδυνατεί να λειτουργήσει χωρίς την αστυνομία.



Καλούμε όλους και όλες, την Δευτέρα, 10/2/20, στις 9 πμ, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας), 6ος όροφος αίθουσα Δ 12.



Καμιά απαλλαγή, καμιά αθώωση για τους δράστες του βασανισμού και της δολοφονικής κακοποίησης του Χρ. Χρονόπουλου.

 

 

 

 

 

8/2/2020


 

 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 'Ψ' ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΨΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ




Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σταθήκαμε σε δύο πρόσφατα mail που λάβαμε από την ΕΨΕ και τον κ Αλεβιζόπουλο σε σχόλιο μας για την συγκρότηση «ομάδας εργασίας για την επικαιροποίηση και βελτιστοποίηση του προσφάτου σχεδίου νόμου για την ακούσια νοσηλεία αλλά και τα περιοριστικά μέτρα». Κοινοποιούμε τόσο τα συγκεκριμένα mail όσο και την απάντησή μας προκειμένου να διευκολύνουμε το δημόσιο διάλογο. 

Για εμάς τόσο το περιεχόμενο όσο κυρίως το ύφος των δύο mail μας υπενθυμίζει γιατί, όπως έχει γραφτεί, «η Ψυχιατρική αποτελεί το πλέον αμφιλεγόμενο πεδίο της ιατρικής και γιατί είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα εμφανίζονταν κινήματα “αντιπαιδιατρικής” ή “κριτικής αναισθησιολογίας”». Αν θυμηθούμε τις βασικές κριτικές που έχει δεχτεί η Ψυχιατρική, ίσως έχουμε μια πρώτη κατανόηση της μάλλον ‘αμήχανης και θυμωμένης’ αντίδρασής τους.


Καταρχάς η αλαζονεία της αυθεντίας δίνει στους συντάκτες των επιστολών το αυθαίρετο δικαίωμα να αγνοούν σημεία της κριτικής μας. Έτσι ούτε μισή γραμμή  δεν αφιερώθηκε από τους συντάκτες, ώστε να μιλήσουν σχετικά με την προσφυγή της ΕΨΕ στο υπουργείο Υγείας σχετικά με την απαγόρευση «περιοριστικών μέτρων» σε εκουσίως νοσηλευόμενους. Ούτε λέξη δεν ακούστηκε για την επαναφορά του καθεστώτος ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές, για τις «κλινικές μελέτες” ψυχοφαρμάκων σε κλινικές δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων, για τα ράντζα και τις σχέσεις μεγαλοψυχιάτρων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Και  βέβαια καμία νύξη δεν έγινε για την απερίγραπτη κατάσταση στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, τον εξωραϊσμό ακραίων φαινομένων διαφθοράς καθώς και για την «άκρως «περίεργη» τομεοποίηση που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση με το ΚΨΥ Ζωγράφου.


Σε συνέχεια η αναφορά στον πολύπαθο  Όρκο του Ιπποκράτη μας ανοίγει νέους προβληματισμούς. 


Είμαστε σίγουροι/ες ότι οι συντάκτες των επιστολών όπως και αρκετοί ψυχίατροι πιστεύουν ειλικρινά ότι «κρατούν το καλό του ασθενούς ως πρώτη προτεραιότητα» αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πόσο διατεθειμένοι είναι να τους ακούσουν πραγματικά. Αν ήταν έτσι τότε γιατί δεν ερευνούν ρωτώντας τους ίδιους τους ασθενείς τους για το τι χρειάζονται σε καιρό κρίσης. Η επίκληση όρων αστυνόμευσης, επικινδυνότητας κοκ δεν παραπέμπει σε ακρόαση και ουσιαστική  έρευνα.


Δεν είμαστε επίσης σίγουροι πόσο συνειδητά «αποφεύγουν να βλάψουν την ηθική της κοινωνίας μας», δεδομένης της εκτεταμένης διαφθοράς, η οποία πλέον έχει αναγνωριστεί σε εκατοντάδες εκδόσεις και δημοσιεύσεις. Φανταζόμαστε πως γνωρίζουν πως «η δυναμική που διαμορφώνεται από την κερδοσκοπία  των φαρμακευτικών εταιριών και από τη συμμαχία τους με μια μερίδα ψυχιάτρων, έχει συμβάλλει στην διαστρέβλωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και πρακτικών που σχετίζονται με τη χρήση ψυχοφαρμάκων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες».


Επίσης δε θα διαφωνούσαμε ότι η πλειοψηφία δεν επιθυμεί «να  βλάψει κανένα εσκεμμένα για τα συμφέροντα κάποιου τρίτου» αλλά μια πιο ενδελεχής διερεύνηση των επιστημονικών δεδομένων αποκαλύπτει ότι η νέα τάση της ευρείας χρήσης ψυχοφαρμάκων είναι  περισσότερο αποτέλεσμα καλής διαφήμισης, και λιγότερο καλών επιστημονικών πρακτικών, όπως διαμορφώνεται το τοπίο με την διαπλοκή μεταξύ των νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την υγεία, της κερδοσκοπίας των φαρμακευτικών εταιρειών και των  «συντεχνιακών» συμφερόντων των ψυχιάτρων».


Τέλος πώς να ευχαριστήσουμε τον κύριο Αλεβιζόπουλο που κάποιοι/ες από εμάς βρίσκονται στη ζωή επειδή «ακριβώς κάποιοι από τους καταγγελλομένους έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κλινικές μελέτες», όταν πουθενά δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο; Βέβαια την  απάντηση τη δίνει ο  ίδιος καθώς το ξεπέρασμα του «καρτεσιανού δυϊσμού» γίνεται  με την επίκληση και πάλι αριθμών. Αλλά για το πώς χειρίζεται η ψυχιατρική τους αριθμούς θα μιλήσουμε κάποια άλλη  στιγμή.


Αναμένοντας τα πορίσματα της ομάδας εργασίας εμείς θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε το θέμα  εκεί που πραγματικά χρειάζεται να ανοιχτεί, δηλαδή στην κοινωνία και στους  άμεσα ενδιαφερόμενους.  




             ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ 
                    ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
















H απάντηση της ΕΨΕ και του Αντιπροέδρου της σχετικά με το σχόλιο της Πρωτοβουλίας 'Ψ" για την «επικαιροποίηση και βελτιστοποίηση του προσφάτου σχεδίου νόμου για την ακούσια νοσηλεία αλλά και τα περιοριστικά μέτρα».



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
HELLENIC PSYCHIATRIC ASSOCIATION

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η προκαταρκτική δίκη προθέσεων που μας κοινοποιήσατε στις 24.1.2020  σχετικά με την ομάδα εργασίας για τις ακούσιες νοσηλείες και τους συντονιστές της ομάδας που υπογράφουν την πρόσκληση αποτελεί συνέχεια μιας γνωστής πρακτικής που ακολουθείτε.
Η ομάδα δεν έχει ακόμα συνέλθει, ούτε προχωρήσει τον κύκλο των εργασιών της. Ας περιμένατε κάποια απτά δεδομένα πριν εξαπολύσετε μύδρους κριτικής που επεκτείνονται μάλιστα και σε ζητήματα που απαιτούν  την σοβαρότερη δυνατή προσέγγιση, όπως την υποδοχή περιστατικών ακούσιας νοσηλείας  από ιδιωτικές κλινικές ή την αυστηρά θεσμοθετημένη διαχείριση της βίας σε συνθήκες νοσηλείας.

   
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας 



 ______________________






Προς την πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα για την ψυχική υγεία


Ως μέλος του ΔΣ της ΕΨΕ και αποδέκτης της επιστολής σας της 24ης/01/2020 και στο βαθμό που αυτή αναφέρεται στο πρόσωπό μου, έχω να απαντήσω τα ακόλουθα:

1. Δεν πρόκειται ποτέ να υπεισέλθω στην συγκεκαλυμμένη και υφέρπουσα λογική του καρτεσιανού δυϊσμού των συντακτών, πολλώ δε μάλλον σε σοφιστείες με την πλατωνική έννοια του όρου.
2. Δεσμεύτηκα ιδεολογικά στον ιπποκράτειο όρκο, ως γιατρός, και παραμένω δεσμευμένος σε αυτόν. 
3. Την ποιότητα των υπηρεσιών μας την κρίνουν πρωταρχικά οι χρήστες αυτών και οι αριθμοί είναι απολύτως σαφείς.
4. Όπως όλες οι ενέργειες έτσι και αυτή της ΟΕ,  κρίνονται εκ του αποτελέσματος, οπότε όπως σωστά αναφέρετε στην επιστολή σας περιμένετε να δείτε.. Ενδεχομένως για την ώρα σας ξενίζουν οι διαδικασίες ισότητας και πολυφωνίας. 
5. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους καταγγέλοντες βρίσκονται στη ζωή επειδή ακριβώς κάποιοι από τους καταγγελομένους έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κλινικές μελέτες σε όλο το φάσμα των επιστημών υγείας.    
6. Τα ανωτέρω είναι προσωπικές μου απόψεις και δεν αντανακλούν, κατ' ανάγκην, τις απόψεις των λοιπών μελών του ΔΣ της ΕΨΕ.

Επωνύμως και όχι ανωνύμως

Γιώργος Αλεβιζόπουλος,
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΨΕ








Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η επόμενη συνάντηση/συνέλευση της Πρωτοβουλίας 'Ψ', την Παρασκευή 7/2/2020, στις 19.30









Η επόμενη συνάντηση/συνέλευση της "Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία" θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, 7/2/2020, ώρα 19.30, στο χώρο της οδού Μπόταση 11, 1ος όροφος (κοντά στην πλ. Κάνιγγος).

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι:

-το ζήτημα που έχει προκύψει με την βιαστική κίνηση της ΕΨΕ για "επικαιροποίηση / βελτιστοποίηση" του νομοσχεδίου για τις ακούσιες νοσηλείες κλπ, που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και έμεινε "στον αέρα" λόγω εκλογών. Η ΕΨΕ, υποστηρίζοντας πλήρως ό,τι αντιδραστικό υπήρχε σ΄ αυτό το νομοσχέδιο (την ακούσια θεραπεία στην κοινότητα κλπ), ετοιμάζει περαιτέρω αντιδραστικές προτάσεις, όπως, πχ, για την επαναφορά των ακούσιων νοσηλειών σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, για τις μηχανικές καθηλώσεις ακόμα και εκουσίως νοσηλευομένων και πολλά άλλα.
- τα σχετικά με την συνεχιζόμενη αναζήτηση χώρου
-την οργάνωση των επόμενων εκπαιδευτικών συναντήσεων
-διάφορες ενημερώσεις για τις δραστηριότητες των διαφόρων υποομάδων της "Πρωτοβουλίας"
και ό,τι άλλο προκύψει 



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ