Ενότητες

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Προβολή της ταινίας "Καπερναούμ", Παρασκευή, 30/9/2022, στις 8μμ.

 

Προβολή της ταινίας "Καπερναούμ" της Nadine Labaki,
Παρασκευή, 30/9/2022, στις 8μμ, στο χώρο της Πρωτοβουλίας, Αιθαλίδου 11- Μετρό Αγ.Ιωάννη. (διάρκεια -126 λεπτά)

 

 


 

Η ταινία, σε σκηνοθεσία της Λιβανέζας Ναντίν Λαμπάκι, γυρίστηκε το 2018 και αναφέρεται σε πράγματα που ζούμε εδώ και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αν και με όχι τόσο ορατό και ακραίο τρόπο (πιθανόν, όμως, όχι ακόμα), όπως στο Λίβανο και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Η Ν. Λαμπάκι γύρισε τη ταινία μετά από πολυετή έρευνα πεδίου, εκτενείς συνεντεύξεις με ανθρώπους που πράγματι ζουν έτσι εκεί. Παράνομη μετανάστευση, παραμελημένα παιδιά, προσφυγική ζωή, τα κλειστά σύνορα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η αδιαφορία μπροστά στον πόνο του άλλου: η ταινία αυτή (το «Καπερναούμ», εκτός από την αρχαία πόλη στη Μέση Ανατολή, σημαίνει και τα «ατάκτως ερριμμένα ερείπια») θίγει τα πλέον κρίσιμα και οδυνηρά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, μέσα από μια ιστορία που ξεπηδάει αυθεντικά μέσα από τον κόσμο για τον οποίο μιλάει. Ισως γι΄ αυτό και δέχτηκε, από αρκετούς, τόση αρνητική κριτική, ότι η ταινία γλιστράει στον εύκολο συνασθηματισμό κλπ).

Η ταινία ξεκινάει με τη δίκη ενός 12χρονου αγοριού που έχει μαχαιρώσει ένα κάθαρμα, όπως το αποκαλεί, και κινδυνεύει με πενταετή φυλάκιση, την ίδια στιγμή που σε ένα ξέσπασμά του μπροστά στον σαστισμένο δικαστή θέλει με τη σειρά του να μηνύσει τους ίδιους του τους γονείς γιατί τον έφεραν στη ζωή.

Πρόκειται για το οδοιπορικό του μικρού Ζαΐν, ενός ατίθασου χαρισματικού αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη γεμάτη κακουχίες ζωή του και παλεύει να βρει τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου. Ενός αγοριού που έμαθε από πολύ μικρός να είναι άντρας και προστάτης της αδελφής του, καθώς και ενός βρέφους ενός έτους, που η μητέρα του, προερχόμενη από την Αιθιοπία και παράνομα εγκατεστημένη εκεί, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, γιατί τη συνέλαβαν σ΄ ένα κατάστημα όταν προσπαθούσε να τηλεφωνήσει στην οικογένειά της.

 Μια αυθεντική απεικόνιση της χαοτικής παραγκούπολης στα πέριξ της Βηρυτού, όπου η ζωή στοιχίζει φτηνά, τα παιδιά παραπαίουν ανάμεσα σε εγκατάλειψη και εμπορευματοποίηση, χωρίς την όποια ελπίδα στο όποιο μέλλον.

Ολοι οι πρωταγωνιστές είναι μη επαγγελματίες ηθοποιοί, οι ζωές των οποίων καθρεφτίζουν την ζοφερή πραγματικότητα της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου