Ενότητες

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Η παρέμβαση της ΣυΚαΠρο στην εκδήλωση "Η αλλεγγύη είναι θεραπευτική": Κοινότητα, ψυχική υγεία και δύο χρόνια συνεργασίας με την πρωτοβουλία Ψ

 



Με αφορμή τα δύο χρόνια συνεργασίας μας με την πρωτοβουλία Ψ, αφετηρία της οποίας ήταν η ανάγκη ανθρώπων που διέμεναν στην γειτονιά των Προσφυγικών, μπορούμε να αποτυπώσουμε εμπειρίες και θέσεις πάνω στην κοινοτική διαχείριση θεμάτων ψυχικής υγείας, τουλάχιστον όσον αφορά τη μέχρι τώρα κοινή μας εμπειρία. Επίσης, τη γενική μας αντίληψη σε σχέση με τα ζητήματα αυτά, σε συνάρτηση με το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, καθώς και την προοπτική που βλέπουμε στο ειδικό κομμάτι του κινήματος που ασχολείται με την ψυχική υγεία.


Η κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών συγκροτείται στη βάση μιας κοινής ανάγκης, ακόμα και αν οι αφετηρίες είναι διαφορετικές. Στη βάση αυτή, η κοινή ζωή δεν μπορεί να έχει αποκλεισμούς, καθώς χτίζεται πάνω στη λογική της συμπεριληπτικότητας και της κοινής προοπτικής. Όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται συλλογικά στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης και με τη συνείδηση ότι όλα τα μέλη της κοινότητας είναι επιμέρους στοιχεία ενός συλλογικού σώματος, αυτόνομα και ταυτόχρονα συνδεδεμένα οργανικά μεταξύ τους. Είμαστε μέρη της κοινότητας αρχικά και κύρια, γιατί θέλουμε να είμαστε μέρη αυτής. Η κάθε «αρρώστια» (ορισμός που αποδίδεται από την κυριαρχία) είναι μέρος της ζωής, άρα όλες τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων με θέματα υγείας τις αντιλαμβανόμαστε ως κομμάτι της ζωής, με τη συνείδηση ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει «ασθενείς», καθώς επίσης ότι η λεγόμενη «αρρώστια», η ανισορροπία της ομοιόστασης, ειδικά στο ψυχικό πεδίο, μπορεί να είναι το πολύτιμο καταφύγιο του ανθρώπου σε έναν κόσμο εντελώς ανάποδα.


Ως βασική ανθρώπινη ανάγκη, η οποία αποτελεί κομμάτι του πλαισίου της κοινότητας, αναγνωρίζουμε την επικοινωνία. Παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι είμαστε καλύτερα όταν δημιουργούμε δεσμούς εμπιστοσύνης και σταθερότητας, όταν μας δίνεται ο χώρος και η δυνατότητα να εκφραζόμαστε και να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα.



Δεν απομονώνουμε ούτε κρύβουμε τους ανθρώπους της Κοινότητάς μας. Προσπαθούμε να τους εμπλέξουμε στις κοινοτικές εργασίες και δραστηριότητες με βάση τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους, γιατί όσο απομονώνονται και βαπτίζονται μη ικανοί για τίποτα, ανατροφοδοτείται αυτή τους η ταυτότητα. Δίνοντας χώρο σε άλλα βιώματα, περιορίζεται η δυναμική του αρνητικού ή τραυματικού βιώματος, δεν κυριαρχεί μέσα στον άνθρωπο, ο άνθρωπος παύει να είναι έρμαιο μιας ασθένειας. Η προτροπή για προσπάθεια είναι σημαντική γιατί αποτελεί τη βάση της ισότιμης αντιμετώπισης, της αλληλεγγύης. Το πλαίσιο που λειτουργούμε στην κοινότητα είναι κοινό σε όλ@. Πρώτα απ' όλα, υπάρχει η βάση της κοινής συμφωνίας και πλαισίου και όλες οι διαφορές έχουν να κάνουν με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των ατόμων, καθώς η ασθένεια μόνο αυτά μπορεί να ορίσει.


Η κοινή ζωή, με τη διαφορετικότητα του καθεν@, βασίζεται στη συλλογική ευθύνη μέσα από ένα συλλογικό πλαίσιο και πρόγραμμα. Η φροντίδα του ενός απέναντι στην άλλη δεν οφείλεται ούτε στην προσωπική σχέση ούτε στη φιλανθρωπία, που αποτελεί μια κατεξοχήν προσωπική επιλογή, αλλά εκφράζει ακριβώς το συλλογικό πνεύμα της κοινότητας, έτσι ώστε να προχωράμε όλ@ μαζί μπροστά. Ζώντας μαζί, ακόμα και ελλείψει θεωρητικής κατάρτισης πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, αντιλαμβανόμαστε εμπειρικά τι συμβαίνει στους ανθρώπους και ενσωματώνοντας τις ιδιαιτερότητες δουλεύουμε προς μια προωθητική κατεύθυνση, συλλογικά.



Καθώς οι άνθρωποι δεν ζουν σε κοινωνικοπολιτικό κενό, η ψυχική υγεία δεν είναι ανεξάρτητη από το οικονομικό/κοινωνικό/πολιτικό σύστημα. Πολλά από τα προβλήματα των ανθρώπων λύνονται όταν αναιρεθεί πρακτικά η αιτία που τα γεννά, η οποία εντοπίζεται στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν κυρίως λόγω ταξικής θέσης. Η κοινότητα μέσω των δομών της επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στις ανάγκες των ανθρώπων καθώς και προοπτικές. Ακόμα και τα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους και καλούνται περισσότερο «υπαρξιακά» μόνο μέσω του μοιράσματος και της κοινής προοπτικής μπορούν να μετουσιωθούν προς δημιουργικές κατευθύνσεις.



Η πρωτοβουλία Ψ συμμετέχοντας για την κάλυψη των αναγκών της γειτονιάς των Προσφυγικών, στηρίζει την αυτοοργανωμένη δομή της κοινότητας. Αντιλαμβανόμαστε αυτή τη συνεργασία ως μακροπρόθεσμη και βασισμένη σε μεταξύ μας σχέσεις αλληλεξάρτησης. Η πρωτοβουλία Ψ ασχολείται μ’ ένα ειδικό κομμάτι ενός ευρύτερου κινήματος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ψυχική υγεία από μια κινηματική, ριζοσπαστική και αγωνιστική σκοπιά. Η αυτοοργάνωση των αντιστάσεων των από τα κάτω σε πιο σύνθετες δομές και βαθμίδες, με κινηματικούς και προοπτικούς όρους θεωρούμε ότι αποτελεί μια εκ των ουκ άνευ ευθύνη της, στην οποία πιστεύουμε ότι στεκόμαστε στο πλάι της με την ίδια την πολιτική και οργανική σχέση που συγκροτούμε μαζί της και μέσα από την γειτονιά των Προσφυγικών.



Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, διακυβεύονται με την καταστολή της κατειλημμένης γειτονιάς των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας και των κοινοτικών δομών της. Ταυτόχρονα όμως, οι ίδιες οι δομές είναι αυτές που συγκροτούν μέσα από τις ρεαλιστικές απαντήσεις που δίνουν, πραγματώνοντας τον σκοπό και τον ρόλο τους, ένα από τα πιο ισχυρά όπλα άμυνας της Κοινότητας μας απέναντι στους κρατικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το φαντασιακό γίνεται ρεαλιστικό με αυτοοργάνωση, αντίσταση, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και αποτελεί το αντίβαρο στη βαρβαρότητα του ανάποδου κόσμου που ζούμε.


ΣυΚαΠρο (συνέλευση κατειλημμένων Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας)
Δεκέμβρης 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου