Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση «Αναζητώντας διεξόδους πέρα από την κατασταλτική ψυχιατρική και ενάντια στην βαρβαρότητα των μνημονίων».

Με σημαντική συμμετοχή κόσμου, τόσο εργαζομένων στο ΨΝΑ και στις διάφορες δομές του, όσο και συλλογικοτήτων και ατόμων από την ευρύτερη κοινωνία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση/συζήτηση που οργάνωσε η ΑΡΣΥ ΨΝΑ, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία» στο αμφιθέατρο ΨΝΑ, με θέμα «Αναζητώντας διεξόδους πέρα από την κατασταλτική ψυχιατρική και ενάντια στην βαρβαρότητα των μνημονίων».


Οι ομιλητές/τριες και όσοι/ες παρενέβησαν στη συζήτηση, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, εκπρόσωποι συλλόγων οικογενειών, κινηματικών συλλογικοτήτων κλπ, έκαναν σαφές ότι ο θάνατος των τριών καθηλωμένων ασθενών στις 4 Σεπτέμβρη από αναθυμιάσεις λόγω πυρκαγιάς (όπως και πολλών άλλων, αλλά, επίσης, και το καθημερινό βασανιστήριο από την εκτεταμένη χρήση των κατασταλτικών πρακτικών και του μονόδρομου του ψυχοφάρμακου) δεν πρόκειται να αφεθεί να περάσει στη λήθη. Οτι η βασική αιτία του θανάτου τους είναι, αφενός, οι ανέκαθεν ασκούμενες πρακτικές του κυρίαρχης ψυχιατρικής σε συνδυασμό, πλέον, με τις συνέπειες της εφαρμογής των διαδοχικών μνημονίων και της αποψίλωσης των υπηρεσιών από προσωπικό και από στοιχειώδεις, έστω, υλικούς πόρους. Κι΄ ακόμα, ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να μείνει χωρίς διαρκή αμφισβήτηση και αγώνα για το διαρκές ξεσκέπασμα των συνεπειών της, καθώς και για το ξεπέρασμα αυτής της κυρίαρχης αντιθεραπευτικής, απανθρωποποιητικής ψυχιατρικής πρακτικής, που αντί να προάγει την υγεία αρρωσταίνει και εξοντώνει τόσο τον ψυχικά πάσχοντα όσο και αυτούς που εντέλλονται να ασκούν αυτές τις πρακτικές. Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν παρά μια στιγμή σε έναν αγώνα διαρκείας για μια χειραφετητική Ψυχική Υγεία.



Συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, μεταξύ άλλων, ο ΣΟΨΥ Κορυδαλλού, ο ΣΟΨΥ ΒΑ Προαστίων, η ΚΙΝΑΨΥ, το δίκτυο Hearing Voices, η Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου και άλλοι.
Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν» της Αννα Ζέγκερς. Μια εξαιρετική παράσταση ενός εξαιρετικού έργου, άκρως επίκαιρου για τους κρίσιμους καιρούς που ζούμε, με μια συγκλονιστική ερμηνεία από την Ιωάννα Μπιλίρη, που δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου