Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η απεξάρτηση στο στόχαστρο: Σχετικά με την τρομοκρατική παρέμβαση της ομάδα «ΔΙΑΣ» στο 18 ΆΝΩ



Καταγγελία για το πρωτοφανές "ενδιαφέρον" της ομάδας "ΔΙΑΣ", που την Παρασκευή 22/09/2017, και ώρα 15:00 έως 17:30 απέκλεισε την είσοδο της Κοινωνικής Επανένταξης του προγράμματος "18 Άνω", με  5-6 αστυνομικούς, έκανε η Θεραπευτική του Ομάδα κι ακολούθησε το κάτωθι δελτίο τύπου του "Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 Άνω", που υπογράφεται απ' την Πρόεδρό του, κυρία Κατερίνα Μάτσα, τ. Διευθύντρια της Μονάδας: 


             

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ

                                                                      
                                                                      Αθήνα 23.09.2017  

 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 
Η ΟΜΑΔΑ «ΔΙΑΣ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟ 18 ΑΝΩ
Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
 
    Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 από τις 3.00 μέχρι τις 5.30 το απόγευμα 5-6 άνδρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» βρίσκονταν στην πόρτα της Κοινωνικής Επανένταξης του 18άνω, Χανίων 4, Κυψέλη, για να κάνουν έλεγχο σε θεραπευτές και θεραπευόμενους που έμπαιναν στη θεραπευτική δομή. Στη διαμαρτυρία θεραπεύτριας της δομής που ζήτησε εξηγήσεις, αυτοί απάντησαν με σκαιό τρόπο, διαμορφώνοντας ένα απαράδεκτο κλίμα τρομοκρατίας των θεραπευόμενων. To είδος των ερωτήσεων που έθεταν και ο τρόπος τους κατέλυαν κάθε έννοια απόρρητου, καταστρέφοντας την ίδια τη θεραπευτική διαδικασία, στο πιο λεπτό της σημείο, την επανένταξη.
   Καταγγέλλουμε αυτήν την ενέργεια της αστυνομίας, την επιχείρηση τρομοκράτησης των εξαρτημένων ατόμων, που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησής τους.
    Η ομάδα «ΔΙΑΣ», που έχει στο ενεργητικό της άγριες επιθέσεις σε διαδηλώσεις και αγωνιστές, έκανε τώρα στόχο της τη μεγαλύτερη μονάδα απεξάρτησης του ΕΣΥ, χτυπώντας στην πράξη το ίδιο το δικαίωμα στην απεξάρτηση.
   Το Υπουργείο Υγείας έχει τεράστια ευθύνη να διασφαλίσει το σεβασμό στην ανεξάρτητη λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος, μακριά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους.
    Τι κάνει όμως για να εξασφαλίσει αυτή τη λειτουργία ;
    Τι κάνει για να μην οδηγούνται στη φυλακή μέλη της κοινωνικής επανένταξης που έχουν δικαστικές εκκρεμότητες;
    Τι κάνει για να στηρίξει σε όλα τα επίπεδα τα προγράμματα απεξάρτησης και ιδιαίτερα το 18 άνω;
   Το Σωματείο Υποστήριξης του Έργου του 18 άνω καταγγέλλει την ομάδα «ΔΙΑΣ» και τις τρομοκρατικές της ενέργειες. Καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και απαιτεί εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν σ’ όλο το λαό, που βλέπει τα παιδιά του να πεθαίνουν από τα ναρκωτικά και την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος με τους μηχανισμούς του να ναρκοθετεί τα θεραπευτικά προγράμματα και τη λειτουργία τους.
    Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρει θέση.
   Η ιστορία του 18άνω είναι μια ιστορία αγώνων για τη δημιουργία κοινωνικού κινήματος για την αντιμετώπιση της εξάρτησης σαν κοινωνικό φαινόμενο κρίσης. Αυτό το κοινωνικό κίνημα καλείται για άλλη μια φορά να ορθώσει το ανάστημά του. 
 
 
 
Για το Δ.Σ. του Σωματείου
Η Πρόεδρος
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ
τ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ 18ΑΝΩ
 
 
 
 
 
Με την σοβαρότατη αυτή καταγγελία, ασχολήθηκε χτες και "Η Εφημερίδα των Συντακτών" κι η δημοσιογράφος Ντάνι Βέργου, υπογράφει το ακόλουθο άρθρο


Η ομάδα «Δίας» μάς τρομοκρατεί

 

Για ξεκάθαρη άσκηση τρομοκρατίας των εξαρτημένων ατόμων καταγγέλλει την ομάδα «Δίας» και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η θεραπευτική ομάδα του τμήματος Κοινωνικής Επανένταξης του «18 Ανω».

Σύμφωνα με την καταγγελία θεραπευτών του, 5-6 άνδρες της ομάδας «Δίας», επί δυόμισι ώρες την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα βρίσκονταν στην πόρτα της Κοινωνικής Επανένταξης του «18 Ανω», στην Κυψέλη για να κάνουν έλεγχο σε θεραπευτές και θεραπευόμενους που έμπαιναν στη θεραπευτική δομή. Στη διαμαρτυρία θεραπεύτριας της δομής που ζήτησε εξηγήσεις, οι άνδρες της «Δίας» απάντησαν με σκαιό τρόπο, διαμορφώνοντας ένα απαράδεκτο κλίμα τρομοκρατίας των θεραπευόμενων.

«To είδος των ερωτήσεων που έθεταν και ο τρόπος τους κατέλυαν κάθε έννοια απόρρητου, καταστρέφοντας την ίδια τη θεραπευτική διαδικασία, στο πιο λεπτό της σημείο, την επανένταξη», επισημαίνει η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω» και τέως διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω».

«Καταγγέλλουμε -τονίζει- αυτήν την ενέργεια της αστυνομίας, την επιχείρηση τρομοκράτησης των εξαρτημένων ατόμων, που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησής τους, και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και απαιτούμε εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν σ’ όλο τον λαό που βλέπει τα παιδιά του να πεθαίνουν από τα ναρκωτικά και την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος με τους μηχανισμούς του να ναρκοθετεί τα θεραπευτικά προγράμματα και τη λειτουργία τους».

Σημειώνεται ότι οι θεραπευόμενοι του πλαισίου προσέρχονται καθημερινά για να συμμετάσχουν σε ψυχοθεραπευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οπως περιγράφουν οι θεραπευτές, «την Παρασκευή 22/09/2017, και ώρα 15.00 έως 17.30 η είσοδος της Κοινωνικής Επανένταξης ήταν αποκλεισμένη από τουλάχιστον πέντε μοτοσικλέτες της ομάδας “Δίας” και τουλάχιστον έξι αστυνομικούς. Κατά την είσοδο και έξοδο των θεραπευομένων ασκούνταν έλεγχος σωματικός και λεκτικός με ειρωνικό ύφος και απειλητική διάθεση. Ο έλεγχος συνοδευόταν και με προσωπικές ερωτήσεις πέραν των αρμοδιοτήτων τους».

Η ομάδα «Δίας», λέει η Κατερίνα Μάτσα, «που έχει στο ενεργητικό της άγριες επιθέσεις σε διαδηλώσεις και αγωνιστές, έκανε τώρα στόχο της τη μεγαλύτερη μονάδα απεξάρτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χτυπώντας στην πράξη το ίδιο το δικαίωμα στην απεξάρτηση».

Η θεραπευτική ομάδα κοινωνικής επανένταξης «18 Ανω» απευθύνεται και στο υπουργείο Υγείας, το οποίο «έχει τεράστια ευθύνη να διασφαλίσει τον σεβασμό στην ανεξάρτητη λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος, μακριά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους», και ζητά από την Αριστοτέλους να πάρει θέση.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών οργάνων έρχεται σε αντίθεση με το θεραπευτικό έργο και παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα στην απεξάρτηση και τον αγώνα των θεραπευομένων, σημειώνουν οι θεραπευτές του «18 Ανω». Οι ίδιοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τους δημόσιους λειτουργούς της Αστυνομίας να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές κατάχρησης εξουσίας».

Το υπουργείο Υγείας

 

«Εάν όντως συνέβησαν τα πράγματα έτσι, τότε έχουμε πρόβλημα», τόνισε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, και αποσαφήνισε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό άμεσα.

«Βασικός όρος των προγραμμάτων απεξάρτησης είναι η εμπιστευτικότητα και η προστασία των στοιχείων και κατ' επέκταση της προσωπικότητας των ατόμων που μπαίνουν σε διαδικασία απεξάρτησης. Αρα μία τέτοια πρακτική είναι και πρωτοφανής -προσωπικά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου αντίστοιχο περιστατικό, δηλαδή έξω από δομή απεξάρτησης να έχει μπλόκο- και περιττή. Τόσο οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα, όσο και το προσωπικό των δομών ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η ίδια η διαδικασία είναι εκείνη που τους προστατεύει και κατ' επέκταση προστατεύει και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Αρα συμφωνώντας απόλυτα με την ανακοίνωση της δομής, δεν χρειάζονται προστασία τα προγράμματα αυτά αλλά στήριξη».

! Προς την έκδοση διαταγής για την πραγματοποίηση ερευνών ώστε να εντοπιστούν οι τυχόν υπαίτιοι βρίσκονταν από χθες οι αστυνομικές αρχές, από τη στιγμή που τέθηκε υπόψη τους η καταγγελία των υπευθύνων του θεραπευτικού κέντρου «18 Ανω» και, όπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ανώτεροι αξιωματικοί, εφόσον διαπιστωθεί η αλήθεια των καταγγελλομένων, τότε θα επιβληθούν κυρώσεις

 

 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου