Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

 


Την Πέμπτη 25/11/21 είχε οριστεί η συνέχεια της δίκης των δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς που κακοποίησαν και τραυμάτισαν σοβαρά το2007 τον Χρ. Χρονόπουλο, με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 85%. Η δίκη αυτή τη φορά διακόπηκε με πρόσχημα τη νόσηση του δικηγόρου υπερασπιστή των δύο αστυνομικών Μιχαλόλια(ο συγκεκριμένος υπήρξε δικηγόρος υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής) από covid-19 και η συνέχεια της ορίστηκε για τις 11 Γενάρη 2022.


Έχουν περάσει 7 περίπου χρόνια από την καταδίκη των δύο αστυνομικών σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή για " βαριά σωματική βλάβη" και " βασανισμό κατά την κράτηση"  και όμως η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί. Έπειτα από 9 αναβολές στο εφετείο, η δική διακόπτεται ακριβώς μια εβδομάδα μετά το ξεκίνημα της και ενώ έχει καταθέσει μόνο ένας μάρτυρας.


Το δικαστικό χρονικό της υπόθεσης του Χρ. Χρονόπουλου είναι λίγο έως πολύ γνωστό καθώς και η ευκολία  με την οποία καταφέρνουν συνεχώς να μπαίνει αυτή η υπόθεση " στον πάγο’’. Ευκολία με φόντο τις δικαστικές αίθουσες, ευκολία που ντύνεται με την έπαρση με την οποία εμφανίζονται στα δικαστήρια οι αστυνομικοί , ευκολία που έχει στον αντίποδα τη δυσκολία με την οποία μεταβαίνει ο Χρήστος τόσα χρόνια στο δικαστήριο : με αναπηρικό αμαξίδιο από την Πάτρα, όπου είναι ο τόπος διαμονής του, και με τη συνοδεία των συγγενών που τον στηρίζουν. Τα ερωτήματα της οικογένειας "ως πότε θα μένουν ατιμώρητοι;" και " δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι δύσκολο να ερχόμαστε από την Πάτρα με το παιδί στο αμαξίδιο ξανά και ξανά;" αντηχούν στις δικαστικές αίθουσες απλά σαν ' αντίλαλος' και μένουν αναπάντητα. Αντί για απαντήσεις έρχονται δικαιολογητικά από γιατρούς και γραφειοκρατικοί ελιγμοί που επιτρέπουν τις αναβολές και τη διακοπή της δίκης.


Οι επικίνδυνοι «άλλοι» ,τα μιαρά σώματα των προσφύγων , των Ρομά, των σεξεργατριών, των ψυχικά πασχόντων ήταν και είναι στο στόχαστρο της εξουσίας, η οποία αναλαμβάνει να προστατέψει το «υγιές» κομμάτι της κοινωνίας. Η υπόθεση του Χρήστου αποτελεί μόνο μια από τις αμέτρητες ιστορίες της καθημερινής αστυνομικής βίας. Το γεγονός ότι ο Χρήστος είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν αποτέλεσμα κάποιας κακιάς στιγμής αλλά ακριβώς αποτέλεσμα της βάναυσης κακοποίησης που υπέστη από τους αστυνομικούς πριν από δεκατέσσερα χρόνια κατά τη μεταφορά του στο ΑΤ Καλλιθέας (ήταν τέσσερις οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην κακοποίηση του Χρήστου, αλλά η συμμετοχή των δυο θεωρήθηκε πλημμέλημα που, λόγω των συνεχών αναβολών, έχει παραγραφεί). Από τότε έως σήμερα, η ευκολία των διαρκών αναβολών που περιγράψαμε έχει στον αντίποδα της τη δυσκολία στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Η ατιμωρησία έχει στον αντίποδα το δίκιο και την αλήθεια που μαρτυρούν όλες οι φράσεις του Χρήστου όταν μιλάει για το βίωμα του. ο σαθρός και κατασκευασμένος χαρακτήρας όλων των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς έχει στον αντίποδα τη δύναμη του να στέκεσαι μαζί στη δυσκολία και της αλληλεγγύης. Αυτή τη δύναμη αντικρίζουμε όταν παρατηρούμε την ανυποχώρητη στάση του Χρήστου και των δικών του ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια, παρά την ατιμωρησία.



Αυτή τη δύναμη θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να τροφοδοτούμε.

Οχι άλλες αναβολές.

Στεκόμαστε δίπλα στον Χρ. Χρονόπουλο και στην οικογένειά του.

Απαιτούμε τη άμεση δικαίωση του.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ



βλ. σχετικά http://protovouliapsy.blogspot.com/2021/11/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου