Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ‘Ψ’ ΓΙΑ ΤΟ 2018-19


Σας κοινοποιούμε το σχέδιο των "εκπαιδευτικών συναντήσεων" της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, για το 2018-19.
Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα  ανακοινωθούν σύντομα.



 

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ‘Ψ’ ΓΙΑ ΤΟ 2018-19

 


(ΜΕ ΤΗΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΩΣ ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ)




1. Από την ιδρυματική κατασταλτική ψυχιατρική σ΄ ένα ριζικά εναλλακτικό, κοινοτικά βασισμένο σύστημα ψυχικής υγείας.

 

α. Τι αρνούμαστε στον κυρίαρχο ψυχιατρικό θεσμό και ποια είναι, σε αντιδιαστολή, η πρόταση/διεκδίκηση για μια εναλλακτική ψυχιατρική «σκέψη, πράξη και σύστημα υπηρεσιών». Τι διεκδικούμε.

 

β. Εμπειρίες από εναλλακτικές ψυχιατρικές πρακτικές διεθνώς με δραστικά μειωμένη, ή και καθόλου χρήση ψυχοφαρμάκων, κατάργηση των μηχανικών καθηλώσεων και της όποιας καταστολής, δραστική μείωση των ακούσιων νοσηλειών, κλπ.




2. Ψυχιατρικές διαγνώσεις και διαγνωστικά συστήματα. Πώς η κυρίαρχη ψυχιατρική μεταλλάσσει το βίωμα του υποκειμένου σε μιαν αφηρημένη οντότητα (σημεία, συμπτώματα, νόσος). Και η σχέση ψυχιατρικών διαγνώσεων-βιοεπιστημών-φαρμακοβιομηχανίας.



3. Σχετικά με τη νομοθεσία που σχετίζεται με την διαχείριση της «ψυχικής αρρώστιας» : ακούσια νοσηλεία, δικαστική συμπαράσταση, υποχρεωτική θεραπεία στην κοινότητα, ακαταλόγιστοι του αρ. 69, δικαιώματα ληπτών των υπηρεσιών κλπ.



4. Για το Κοινωνικό Στίγμα. Και τα κινήματα/συλλογικότητες - στην Ψυχική Υγεία, την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, των απεξαρτημένων, των αναπήρων, των γυναικών, αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες - για πλήρη δικαιώματα και ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. Τι (θα έπρεπε να) τα ενώνει.



5. Για το ζήτημα της “κρίσης” στην Ψυχική Υγεία : “κρίση του ατόμου” και (ή) “κρίση του συστήματος”. Η ακούσια νοσηλεία - και η ζωή μετά.



6. Οικονομική κρίση και Ψυχική Υγεία. Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων, καθώς και στην κουλτούρα και στο σύστημα των υπηρεσιών. Ψυχική Υγεία, Κοινωνία, Εργασία (και ανεργία).



7. Για την θεραπευτική σχέση.



8. Για τις ΜΚΟ στην Ψυχική Υγεία. Προέλευση, ρόλος και λειτουργία στο σύστημα των υπηρεσιών. Η επίκληση της «καινοτομίας».



9. Το βίωμα του υποκειμένου: η εμπειρία των φωνών, της παράνοιας κλπ.



10. Ψυχοφάρμακα.



11. Ενάντια στο κυρίαρχο ψυχιατρικό παράδειγμα : αντιψυχιατρική, εναλλακτική ψυχιατρική κ.α.



12. Ο «Ανοικτός διάλογος».






ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ



 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου