Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΤΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ» ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΡΑΠΤΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 


Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που ο Διοικητής του «Ευαγγελισμού» αποφάσισε το κλείσιμο, για ένα ολόκληρο μήνα, του ψυχιατρικού ξενώνα του νοσοκομείου στην πλ. Βάθη, προκειμένου να γίνει μια απεντόμωση λόγω των κοριών που είχαν κατακλύσει το χώρο. Για έναν ολόκληρο μήνα, αν και μια απεντόμωση χρειάζεται, το πολύ, έξη μέρες.

Μόλις πέρασε ο «μήνας της απεντόμωσης» ο Διοικητής «θυμήθηκε» ότι χρειάζονταν και εργασίες συντήρησης του κτιρίου λόγω της παλαιότητάς του, για τις οποίες θα απαιτούνταν τουλάχιστον 6 μήνες, χωρίς να υπολογίζεται ο επιπλέον χρόνος που θα χρειαζόταν για τον διαγωνισμό βάσει του οποίου θα οριζόταν ο ανάδοχος του έργου. Όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και τώρα, το κτίριο του ξενώνα είναι ερμητικά κλειστό, σαν ένα κτίριο εγκαταλειμμένο, όπως τόσα μέσα στην πόλη, και καμιά εργασία δεν φάνηκε να γίνεται εκεί μέσα.

Το νοσηλευτικό προσωπικό, όμως, του ξενώνα είχε ήδη μεταφερθεί για να καλύψει ένα (ούτως ή άλλως μικρό) μέρος από τα τεράστια τα κενά του νοσοκομείου, στη λογική της πολιτικής του Υπουργείου, εν μέσω μάλιστα και της πανδημίας, να συρρικνώνει και να καταργεί δομές, μονάδες, υπηρεσίες υγείας παντού προκειμένου να μαζέψει προσωπικό για να καλύψει τη λειτουργία όσων υπηρεσιών εξακολουθούν να υπάρχουν, χωρίς καμιά κίνηση για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Μια πτυχή αυτής της σκόπιμα και σχεδιασμένα ασκούμενης καταστροφικής πολιτικής ήταν και το εξιτήριο (δηλαδή, το διώξιμο, στο δρόμο) που δόθηκε σε κάποιους/ες από τους/τις ενοίκους του ξενώνα και που μόνο μετά από έντονη κινηματική πίεση έγινε δυνατό να φιλοξενηθούν σε κενές θέσεις άλλων ξενώνων.

Η περίπτωση του ξενώνα του «Ευαγγελισμού» είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της καταστροφικής πολιτικής που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση και στην ψυχική υγεία. Συχνά δεν τολμούν καν να πουν ότι κλείνουν μια δομή, κυβερνώντας με το ψέμα και την παραπλάνηση. Με την αγαστή, πάντα, σύμπλευση των ΜΚΟ ψυχικής υγείας, που είναι μαθημένες να αποτελούν το προπέτασμα των πολιτικών της κυρίαρχης εξουσίας, αρκεί να ρέουν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με τα βραχύβια προγράμματα, όπως γίνεται αυτή την περίοδο και για τα προσεχή λίγα χρόνια. Χωρίς ν΄ αλλάζει τίποτα στο σύστημα των υπηρεσιών. Αντίθετα, σπρώχνοντάς το σε μια χωρίς προηγούμενο νεοϊδρυματική παλινδρόμηση.

Μη ξεχνάμε την απόπειρα να ξανανοίξει η Λέρος για μεταφορά ξανά εκεί των σημερινών «αζήτητων» που παράγουν σε μαζική κλίμακα οι πολιτικές της κυρίαρχης εξουσίας - και που έμεινε «απόπειρα» λόγω κινηματικών αντιδράσεων (αν και ως πολιτικό σχέδιο μόνο προσωρινά έχει ανασταλεί). Μη ξεχνάμε και το σχεδιαζόμενο κλείσιμο στεγαστικών δομών του ΨΝΑ που, όπως όλες οι ψυχιατρικές μονάδες, παραμένει δραματικά υποστελεχωμένο, με υπερσυνωστισμένους τους νοσηλευόμενους σε δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους και με τον άκρατο βιολογικό αναγωγισμό και τις κατασταλτικές πρακτικές ν΄ αποτελούν παντού την αδιαμφισβήτητη κανονικότητα της σύγχρονης ψυχιατρικής.

Ρωτάμε, λοιπόν, ξανά τον Διοικητή του «Ευαγγελισμού» και τα αφεντικά του στο Υπουργείο : Πότε θα ξανανοίξει ο ξενώνας στην πλ. Βάθη;

Και επειδή ξέρουμε την απάντηση για τον ξενώνα του «Ευαγγελισμού» (αν και πολύ θα ευχόμαστε να «διαψευστούμε»), που αφορά και την κατάσταση συνολικά στην Ψυχική Υγεία, καλούμε όλες και όλους σε συντονισμό δράσης ενάντια στις ασκούμενες καταστροφικές πολιτικές και για μιαν «άλλη» ψυχική υγεία και ψυχιατρική, κοινοτικά βασισμένη, ενάντια σε κάθε είδους καταστολή και απελευθερωτική.

19/6/2022


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ 

ΥΓΕΙΑ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου