Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Μαζική παρουσία στην κινητοποίηση έξω από το Δρομοκαΐτειο και στην διαδήλωση στο Χαϊδάρι

 


Το Σάββατο 10-04-2021 η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του Δρομοκαϊτείου, για τις συνθήκες εγκλεισμού και παραμέλησης των νοσηλευόμενων καθώς και για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομικά υλικά. 

Την παρέμβαση στήριξαν με τη δυναμική παρουσία τους η Κίνηση Υγεία χωρίς Αποκλεισμούς, το Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές, ο ΣΟΨΥ Κορυδαλλού, το Κοινωνικό Ιατρείο Ιλίου μαζί με την Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, η Κατάληψη Παπουτσάδικο, η Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου, η Pasamontaña, η ΑΔΥE, η Αδράστεια, το ΕΕΚ και άλλες συλλογικότητες, καθώς και πλήθος αλληλέγγυων ατόμων. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μικρή αυθόρμητη πορεία στη γειτονιά του Χαϊδαρίου, που κατέληξε στο Δημαρχείο της πόλης, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν δυναμικά και μαχητικά συνθήματα. Κεντρικό σύνθημα-αίτημα παραμένει η εναντίωση στο κλείδωμα των ανθρώπων στους θαλάμους, στον εγκλεισμό και στη βία και παράλληλα η διεκδίκηση ανοιχτών δομών, παροχών, προσλήψεων και μέτρων πραγματικής προστασίας και όχι καταστολής. Η διοίκηση του νοσοκομείου και η Πολιτεία ευρύτερα αδιαφορούν για την τύχη των νοσηλευόμενων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. 

 


 

Ωστόσο, τώρα με πρόσχημα την πανδημία και την προστασία από τη διασπορά του ιού covid-19, βρέθηκε η ιδανική συνθήκη για την παγίωση των χρόνιων προσφιλών στη συστημική ψυχιατρική και στην εξουσία πρακτικών του εγκλεισμού, του περιορισμού, των μηχανικών καθηλώσεων, της χημικής καταστολής.

 Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων των ψυχιατρικών νοσοκομείων για να διαχειριστούν την πανδημία και την αποφυγή της εξάπλωσής της στρώνουν το δρόμο για τη μία αυθαιρεσία μετά την άλλη, για την απρόσκοπτη καταπάτηση δικαιωμάτων και για τη θεμελίωση του εγκλεισμού και της καταστολής.

 

 


Απαιτούμε τώρα την άρση των συνθηκών εγκλεισμού, αληθινή και ολοκληρωμένη φροντίδα των νοσηλευόμενων, τήρηση μέτρων που πραγματικά να συνάδουν με τις υγειονομικές συνθήκες, παροχή προστατευτικών μέσων σε νοσηλευόμενους/ες και εργαζόμενους/ες, ανοιχτές πόρτες, ανοιχτές ματιές και ανοιχτές πολιτικές.
 
Να μη δεχτούμε την πανδημία ως πρόσχημα για τη εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και καταστολής είτε μέσα είτε έξω από τα ψυχιατρεία.

Είμαστε όλες και όλοι εγκλωβισμένες/οι σε ορατές ή αόρατες φυλακές. Γι’ αυτό δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία σε κάθε επίπεδο, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοιχτό ψυχιατρείο και για ξεπέρασμα του ψυχιατρείου χωρίς ανοιχτή κοινωνία. 
Στο τέλος της πορείας η αστυνομία που, αν και "διακριτικά", δεν έπαψε ούτε στιγμή να είναι από δίπλα, προχώρησε στην τελείως αναίτια σύλληψη ενός συμμετέχοντος στην διαδήλωση. Θα σταθούμε δίπλα του, για την υπεράσπισή του ό,τι κι αν αυτό χρειαστεί.
 

 

 

 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου