Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση «Αναζητώντας διεξόδους πέρα από την κατασταλτική ψυχιατρική και ενάντια στην βαρβαρότητα των μνημονίων».

Με σημαντική συμμετοχή κόσμου, τόσο εργαζομένων στο ΨΝΑ και στις διάφορες δομές του, όσο και συλλογικοτήτων και ατόμων από την ευρύτερη κοινωνία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση/συζήτηση που οργάνωσε η ΑΡΣΥ ΨΝΑ, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία» στο αμφιθέατρο ΨΝΑ, με θέμα «Αναζητώντας διεξόδους πέρα από την κατασταλτική ψυχιατρική και ενάντια στην βαρβαρότητα των μνημονίων».


Οι ομιλητές/τριες και όσοι/ες παρενέβησαν στη συζήτηση, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, εκπρόσωποι συλλόγων οικογενειών, κινηματικών συλλογικοτήτων κλπ, έκαναν σαφές ότι ο θάνατος των τριών καθηλωμένων ασθενών στις 4 Σεπτέμβρη από αναθυμιάσεις λόγω πυρκαγιάς (όπως και πολλών άλλων, αλλά, επίσης, και το καθημερινό βασανιστήριο από την εκτεταμένη χρήση των κατασταλτικών πρακτικών και του μονόδρομου του ψυχοφάρμακου) δεν πρόκειται να αφεθεί να περάσει στη λήθη. Οτι η βασική αιτία του θανάτου τους είναι, αφενός, οι ανέκαθεν ασκούμενες πρακτικές του κυρίαρχης ψυχιατρικής σε συνδυασμό, πλέον, με τις συνέπειες της εφαρμογής των διαδοχικών μνημονίων και της αποψίλωσης των υπηρεσιών από προσωπικό και από στοιχειώδεις, έστω, υλικούς πόρους. Κι΄ ακόμα, ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να μείνει χωρίς διαρκή αμφισβήτηση και αγώνα για το διαρκές ξεσκέπασμα των συνεπειών της, καθώς και για το ξεπέρασμα αυτής της κυρίαρχης αντιθεραπευτικής, απανθρωποποιητικής ψυχιατρικής πρακτικής, που αντί να προάγει την υγεία αρρωσταίνει και εξοντώνει τόσο τον ψυχικά πάσχοντα όσο και αυτούς που εντέλλονται να ασκούν αυτές τις πρακτικές. Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν παρά μια στιγμή σε έναν αγώνα διαρκείας για μια χειραφετητική Ψυχική Υγεία.



Συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, μεταξύ άλλων, ο ΣΟΨΥ Κορυδαλλού, ο ΣΟΨΥ ΒΑ Προαστίων, η ΚΙΝΑΨΥ, το δίκτυο Hearing Voices, η Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου και άλλοι.
Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν» της Αννα Ζέγκερς. Μια εξαιρετική παράσταση ενός εξαιρετικού έργου, άκρως επίκαιρου για τους κρίσιμους καιρούς που ζούμε, με μια συγκλονιστική ερμηνεία από την Ιωάννα Μπιλίρη, που δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.









Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας: Κατάληψη από ΑΜΕΑ για τη φρίκη της αποθήκης παιδικών ψυχών (φωτογραφίες)


Στο προσκήνιο ήρθε ξανά χτες η αποθήκη παιδικών ψυχών του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας μετά την κατάληψη που έκαναν σήμερα σε αυτό τα μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ Μηδενική Ανοχή.

d64f2f643fe2534224565497ab64d85c_l.jpg

Του Μάκη Νοδάρου
Το φωτογραφικό υλιό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συμμετέχοντες στην κατάληψη του ιδρύματος συγκλονίζει για άλλη μια φορά καθώς διακρίνονται παιδιά φυλακισμένα μέσα σε κλουβιά και καθηλωμένα με ιμάντες στα κρεβάτια τους
12196136_992274550832888_442755473341333182_n

Η κατάληψη (που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Μαρινόπουλου) έγινε ενάντια στις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στα παιδιά που είναι ιδρυματοποιημένα εκεί και οι οποίες περιλαμβάνουν κλείδωμα σε κλουβιά και και δέσιμο στα κρεβάτια τους με ιμάντες για ώρες μπορεί και ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ δείχνει πραγματική μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν ως αναχρονιστικές, μεσαιωνικές ή ρατσιστικές, ενώ κυριολεκτικά χαρακτηρίζονται ως απάνθρωπες. 
Δείχνει μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές και στάσεις που η παρούσα κοινωνία κυριολεκτικά πολύ έχει ανεχτεί….

photo mesa apo KEPEP LEchainwn VIII

Η κατάληψη έρχεται μετά το πολύ δυναμικό διήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Οκτωβρίου από την Ομάδα Δράσης κατά της Αστυνομικής Βίας και Αυθαιρεσίας και του Εκφασισμού της Κοινωνίας στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. 
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για να δείξει έμπρακτη, διανοητική και καλλιτεχνική αλληλεγγύη στα παιδιά ΘΧΠ – πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και με απώτερο στόχο να αναδείξει τι τους συμβαίνει,  αφού οι καταγγελίες των εθελοντών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εθελοντικής Εργασίας και η δημοσιογραφική έρευνα του BBC δεν θεωρήθηκαν… αρκετές για να αναδειχθεί….

12189962_992316520828691_2232357672927628379_n
«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Το κολαστήριο των Λεχαινών κρατά κλειδωμένα περισσότερα από 50 παιδιά με αναπηρία σε απάνθρωπες συνθήκες. Και, βέβαια, δεν είναι το μόνο. Η λειτουργία δεκάδων αντίστοιχων ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια που στην πράξη λειτουργούν ως αποθήκες για εκείνους/ες που απορρίπτει η κανονιστική κοινωνία μας, παραβιάζει κατάφωρα τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» –ανέφερε στο www.apokalypseis.com ένα από τα μέλη της Κίνησης και συμμετέχων στην κατάληψη Αντώνης Ρέλλας.

photo mesa apo KEPEP LEchainwn III

«Ο Πρόεδρος του ιδρύματος στον οποίον απευθυνθήκαμε , αρχικά δεν αναγνώρισε την ακτιβιστική μας δράση και μας ζήτησε να κλείσουμε επίσημα ραντεβού. Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία να μας συλλάβει και αρνείται να μιλήσει μαζί μας. Γι' αυτό κι εμείς συνεχίζουμε την κατάληψη ενώ καταθέσαμε και σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία της Αμαλιάδας» –δήλωσε ο κ. Ρέλλας και πρόσθεσε:

«Το συγκεκριμένο ίδρυμα αποτελεί αποθήκη μια αποθήκη παιδικών ψυχών . Αυτά που αντικρίσαμε μπαίνοντας μέσα ξεπερνούν τα όρια κάθε φαντασίας . Παιδιά δεμένα με ιμάντες, φυλακισμένα, καθηλωμένα στα κρεβάτια τους κλεισμένα μέσα σε κλουβιά να μας εκλιπαρούν να τα ελευθερώσουμε. Εικόνες ντροπής που εκθέτουν διεθνώς την χώρα μας η οποία επιχειρεί να κουκουλώσει εδώ και χρόνια το θέμα επιβάλλοντας την σιωπή».

πηγή: apokalypseis.com

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Eκδήλωση/συζήτηση: "Αναζητώντας διεξόδους πέρα από την κατασταλτική ψυχιατρική και ενάντια στην βαρβαρότητα μνημονίων"


Καλούμε όλες και όλους στην εκδήλωση/συζήτηση με θέμα:
"Αναζητώντας διεξόδους πέρα από την κατασταλτική ψυχιατρική και ενάντια στην βαρβαρότητα μνημονίων", που οργανώνει η "Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία", σε συνεργασία με τη ΑΡΣΥ ΨΝΑ, την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015, ώρα 11 πμ, στο ΨΝΑ, Λεωφόρος Αθηνών 374, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του ψυχιατρείου. 
Πίσω από τους τρεις θανάτους από πυρκαγιά, στις 4/9 στο ΨΝΑ , όπως και από πολλά άλλα τραγικά συμβάντα, αλλά προπαντός πίσω από την τραγική καθημερινότητα σε όλες τις μονάδες ψυχικής υγείας,  ο "ένοχος", ο "επικίνδυνος", είναι η ανέκαθεν κυρίαρχη και εσαεί ανθιστάμενη σε κάθε μεταρρυθμστική διαδικασία κατασταλτική ψυχατρική, σε αγαστή συνέργεια και αλληεπίδραση με τις διαλυτικές επιπτώσεις των διαδοχικών μνημονίων, δεξιών και "αριστερών", στο σύστημα της ψυχικής υγείας, όπως σε όλη την κοινωνία. 
Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η αξιοπρέπεια και ο ουσιαστικός θεραπευτικός ρόλος των λειτουργών ψυχικής υγείας δεν μπορεί να υπάρξουν παρά μόνο σε συνάρτηση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων (έμπρακτη και όχι στα λόγια) και την αξιοπρέπεια των ψυχικά πασχόντων, μέσα από μια ισότιμη θεραπευτική σχέση που σέβεται την ελευθερία του άλλου,σε μια διαδικασία θεραπευτική, κοινωνική και πολιτική, αμοιβαίας χειραφέτησης.  

Μετά το τέλος της συζήτησης, θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση: 
"Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν", της Αννα Ζέγκερς, 
με την Ιωάννα Μπιλίρη.