Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ‘Ψ’ ΓΙΑ ΤΟ 2018-19


Σας κοινοποιούμε το σχέδιο των "εκπαιδευτικών συναντήσεων" της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, για το 2018-19.
Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα  ανακοινωθούν σύντομα.



 

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ‘Ψ’ ΓΙΑ ΤΟ 2018-19

 


(ΜΕ ΤΗΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΩΣ ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ)




1. Από την ιδρυματική κατασταλτική ψυχιατρική σ΄ ένα ριζικά εναλλακτικό, κοινοτικά βασισμένο σύστημα ψυχικής υγείας.

 

α. Τι αρνούμαστε στον κυρίαρχο ψυχιατρικό θεσμό και ποια είναι, σε αντιδιαστολή, η πρόταση/διεκδίκηση για μια εναλλακτική ψυχιατρική «σκέψη, πράξη και σύστημα υπηρεσιών». Τι διεκδικούμε.

 

β. Εμπειρίες από εναλλακτικές ψυχιατρικές πρακτικές διεθνώς με δραστικά μειωμένη, ή και καθόλου χρήση ψυχοφαρμάκων, κατάργηση των μηχανικών καθηλώσεων και της όποιας καταστολής, δραστική μείωση των ακούσιων νοσηλειών, κλπ.




2. Ψυχιατρικές διαγνώσεις και διαγνωστικά συστήματα. Πώς η κυρίαρχη ψυχιατρική μεταλλάσσει το βίωμα του υποκειμένου σε μιαν αφηρημένη οντότητα (σημεία, συμπτώματα, νόσος). Και η σχέση ψυχιατρικών διαγνώσεων-βιοεπιστημών-φαρμακοβιομηχανίας.



3. Σχετικά με τη νομοθεσία που σχετίζεται με την διαχείριση της «ψυχικής αρρώστιας» : ακούσια νοσηλεία, δικαστική συμπαράσταση, υποχρεωτική θεραπεία στην κοινότητα, ακαταλόγιστοι του αρ. 69, δικαιώματα ληπτών των υπηρεσιών κλπ.



4. Για το Κοινωνικό Στίγμα. Και τα κινήματα/συλλογικότητες - στην Ψυχική Υγεία, την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, των απεξαρτημένων, των αναπήρων, των γυναικών, αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες - για πλήρη δικαιώματα και ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. Τι (θα έπρεπε να) τα ενώνει.



5. Για το ζήτημα της “κρίσης” στην Ψυχική Υγεία : “κρίση του ατόμου” και (ή) “κρίση του συστήματος”. Η ακούσια νοσηλεία - και η ζωή μετά.



6. Οικονομική κρίση και Ψυχική Υγεία. Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων, καθώς και στην κουλτούρα και στο σύστημα των υπηρεσιών. Ψυχική Υγεία, Κοινωνία, Εργασία (και ανεργία).



7. Για την θεραπευτική σχέση.



8. Για τις ΜΚΟ στην Ψυχική Υγεία. Προέλευση, ρόλος και λειτουργία στο σύστημα των υπηρεσιών. Η επίκληση της «καινοτομίας».



9. Το βίωμα του υποκειμένου: η εμπειρία των φωνών, της παράνοιας κλπ.



10. Ψυχοφάρμακα.



11. Ενάντια στο κυρίαρχο ψυχιατρικό παράδειγμα : αντιψυχιατρική, εναλλακτική ψυχιατρική κ.α.



12. Ο «Ανοικτός διάλογος».






ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ



 

 

 

 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Σχετικά με την ακούσια νοσηλεία στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές: Οι τελευταίες εξελίξεις

Για να παρακολουθήσουμε τη σειρά των γεγονότων όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, να εξηγήσουμε πως έγινε αρχικά μια δημοσίευση-καταγγελία απ' το Vice για την κατάσταση στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές σχετικά με τις ακούσιες νοσηλείες (που μπορείτε να βρείτε εδώ), όπου και ζητήθηκε η γνώμη του ψυχιάτρου Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου. Ακολούθως διαβάσαμε το άρθρο του δικηγόρου και νομικού συμβούλου για θέματα ψυχικής υγείας, Γιάννη Αλεξάκη (εδώ περισσότερα) και το Vice επανήλθε με νέο άρθρο που αναδημοσιεύουμε ολόκληρο παρακάτω.

Τέλος η Αναγκαστική Νοσηλεία​ στα Ιδιωτικά Ψυχιατρεία​ Μετά από Άρθρο του VICE Greece​

 

Πριν καιρό, είχαμε αποκαλύψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν ψυχιατρικοί ασθενείς, σε ιδιωτική κλινική στην Ελλάδα.

 

Εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών έχει παγώσει από την 1η Σεπτεμβρίου τη μεταφορά ασθενών από δημόσια ιδρύματα σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγκαστικής νοσηλείας. Η απόφαση έρχεται μετά τη δημοσίευση της έρευνας «Ζωντανοί-Νεκροί σε Ψυχιατρική Κλινική: Φωτογραφίες του Ένοχου Μυστικού της Ελληνικής Κοινωνίας», με την οποία το VΙCΕ Greece είχε αποκαλύψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν ψυχιατρικοί ασθενείς, σε ιδιωτική κλινική στην Ελλάδα.

Στις 6 Μαρτίου του 2018, το ελληνικό γραφείο του VICE δημοσίευσε αποκλειστικές φωτογραφίες από το εσωτερικό της κλινικής, οι οποίες αποτύπωναν τις συνθήκες νοσηλείας 100 και πλέον ασθενών: μηχανικές καθηλώσεις, τραυματισμοί σε χέρια και πόδια, αποστεωμένοι ασθενείς. Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα, στις 14 Μαρτίου 2018, κλιμάκιο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, επιτροπή που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική αυτοψία. Η έκθεση βρίσκεται στη διάθεση του VICE Greece και τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Όπως αναφέρεται, στην κλινική «έχει αναπτυχθεί μία παράτυπη διαδικασία, αν όχι παράνομη πρακτική, με την οποία διακομίζονται ακούσια νοσηλευόμενοι (αφού λάβουν εξιτήριο) από το δημόσιο νοσοκομείο στην ψυχιατρική κλινική με εντολή εισαγγελέα. Ωστόσο, μια τέτοια εισαγγελική εντολή δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο και φυσικά δεν τηρούνται οι εκ του νόμου προθεσμίες […] και ιδιαίτερα την υπουργική απόφαση του άρθρου 16 του ν. 2716/1999 για την ακούσια νοσηλεία σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ασθενείς βαπτίζονται “εκούσιοι” και υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι συγκατατίθενται στη νοσηλεία τους, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων φαίνεται ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις έγκυρης συγκατάθεσης». Στο ίδιο σημείο, επισημαίνεται ότι αυτού του είδους οι πρακτικές «δεν αφορούν μόνο την εν λόγω κλινική, αλλά είναι πάγια και γενικευμένη πρακτική των εισαγωγών σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές επί σειρά ετών».

Κατά την επίσκεψη επιβεβαιώθηκε, επίσης, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, ότι «γίνονται ολιγόωρες καθηλώσεις με ιμάντες». Οι καθηλώσεις, αν και καταγράφονται στο «βιβλίο λογοδοσίας» που διατηρείται στην κλινική, συνιστούν μία παράνομη πρακτική. Και αυτό διότι οι καθηλώσεις στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές απαγορεύονται, εφόσον «η ακούσια νοσηλεία στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο».

Η επιτροπή επισημαίνει, επίσης, ότι οι νόμιμοι χρόνοι νοσηλείας και εγγυήσεις δεν τηρούνται: «Δεδομένου ότι κατά τα διδάγματα της ψυχιατρικής σήμερα, η νοσηλεία σε μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης δεν ενδείκνυται συνήθως να υπερβαίνει κατά ανώτατο όριο το τρίμηνο. Στόχος της θεραπευτικής ομάδας είναι η επιστροφή του ασθενή στη ζωή εντός της κοινότητας και η τακτική ψυχιατρική παρακολούθησή του, εφόσον απαιτείται». Σε άλλο σημείο, η επιτροπή εξηγεί ότι η μη τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων χρόνων νοσηλείας έχει ως συνέπεια «την παραμονή επί μακρόν ασθενών και την περίθαλψη ικανού αριθμού χρονίων». 

Ακόμη περισσότερο, αναφέρεται ότι «μόνο μία μικρή μειοψηφία νοσηλευόμενων ασθενών (35-40 επί συνόλου 165) έχει κάποιου είδους θεραπευτική υποστήριξη, εκτός της φαρμακευτικής αγωγής». Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι το «θεραπευτικό σχέδιο» της κλινικής για την πλειοψηφία των ασθενών εξαντλείται στη χορήγηση φαρμάκων. 

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «ο αριθμός, ιδιαίτερα του Ειδικού Προσωπικού, είναι μικρός σε σχέση με τον αριθμό των νοσηλευόμενων στην κλινική ασθενών και τα διδάγματα της σύγχρονης ψυχιατρικής [...] Δηλαδή, γενικά η αναλογία εργαζομένων/ασθενών ανέρχεται στο ποσοστό 0,56 ανά ασθενή».
Από την έκθεση προκύπτει, επίσης, ότι «σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν κομοδίνα, ντουλάπες για κάθε ασθενή, κουρτίνες και κάδρα. Σε αρκετά δωμάτια δεν υπάρχουν κλιματιστικά, οι τουαλέτες και τα μπάνια των ασθενών είναι κοινόχρηστα και εκτός των δωματίων. Τα κρεβάτια είναι παλιά, τα στρώματα φθαρμένα-μη άφλεκτα και τα κλινοσκεπάσματα παλιά».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η αναφορά της Επιτροπής σε παλιότερη απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής, η οποία διαβεβαίωνε ότι η συγκεκριμένη κλινική «λειτουργεί καλώς σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και βάσει της ανωτέρω 7 σχετικής απόφασης τροποποίησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας».
Στις προτάσεις της επιτροπής προς την Πολιτεία, στο τέλος της έκθεσης, «ζητείται από τις Εισαγγελίες να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για την ακούσια νοσηλεία, η οποία επιτρέπει την εν λόγω νοσηλεία σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, εφόσον δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 101 του ν. 2071/1992 και ιδιαίτερα του άρθρου 16 του ν. 2716/1999 για την ακούσια νοσηλεία σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Το πόρισμα στάλθηκε από το Υπουργείο Υγείας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η ο οποία, στις 6 Ιουλίου 2018, τη διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Δυόμιση μήνες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, το τμήμα Ακροάσεων σε ειδικό έγγραφο προς τον Διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ενημερώνει ότι ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 δεν πραγματοποιούνται μεταφορές ασθενών από δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές στο πλαίσιο της διαδικασίας της αναγκαστικής νοσηλείας.



 


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
 

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας 'Ψ: Παρασκευή 26/10/18, στις 19.00


Καλούμε όλους και όλες στην επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, την Παρασκευή, 26/10/18, ώρα 19.00, στο χώρο του σωματείου 18Ανω, στο οδό Μπόταση 11* (1ος όροφος).

 

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν : 


-Η οριστικοποίηση/οργάνωση των θεματικών για τις εκπαιδευτικές συναντήσεις της Πρωτοβουλίας 'Ψ' (που ξεκινούν από 14/11/18).

-Διάφορα οργανωτικά ζητήματα της Πρωτοβουλίας 'Ψ'.

-Ενημέρωση/συζήτηση για διάφορες εξελίξεις στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

-Ζητήματα του Δικτύου 'Ψ' για τα Δικαιώματα.

-και ό,τι άλλο προκύψει.



*Είναι ο δρόμος που αρχίζει από πλατεία Κάνιγγος και τελειώνει στην οδό Στουρνάρη.
Το ν. 11 είναι κοντά στην οδό Στουρνάρη.
Είναι, επίσης, η τρίτη παράλληλη της Πατησίων προς τα πάνω, μετά τις οδούς Κάνιγγος και Τζωρτζ.



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

 

 

 


Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

"ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΑΒΕΛ" - Ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους





"ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΑΒΕΛ" - Ντοκιμαντέρ (1969- Σκηνοθεσία: Σ. Ζάβολι , παραγωγής της Ιταλικής τηλεόρασης που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ) με θέμα το κίνημα της Ιταλικής Δημοκρατικής Ψυχιατρικής κι ειδικότερα την αλλαγή που συντελέστηκε αρχικά στο ψυχιατρείο της Γκορίτσια (Β. Ιταλία) από ομάδα θεραπευτών με επικεφαλής τον Φράνκο Μπαζάλια στις αρχές της δεκαετίας του '60.


Η παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Γκορίτσια ήταν η πρώτη εμπειρία προς την κατεύθυνση κατάργησης των ψυχιατρείων και αντικατάστασης τους από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα. 

 

Αργότερα , μετά το κλείσιμο και του ψυχιατρείου της Τεργέστης, το 1978, ψηφίστηκε στην Ιταλία ο νόμος 180/78 για την ψυχική υγεία. 


Με το νόμο αυτό θεσπίστηκε ένα ριζικά εναλλακτικό σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας (χωρίς ψυχιατρεία) με επίκεντρο τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.


Το ντοκιμαντέρ "Οι Κήποι του Άβελ" προβλήθηκε πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους στην Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το Νόμο Μπαζάλια, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία στις 5 Οκτώβρη 2018, στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (την μετάφραση στα ελληνικά έκανε ο Στ. Γαλάρας, ειδικευόμενος ψυχίατρος).

 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 

 

 

 



Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΨΥ (ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)






Ανάμεσα στην πληθώρα των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας, αυτή τη μια και μόνη μέρα που όλοι οι κατεστημένοι θεσμικοί φορείς τη «θυμούνται» για να την ξεχνάνε τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου, έχουμε και αυτή για τα 30χρονα μιας ΜΚΟ, της ΕΠΑΨΥ, στο Μέγαρο Μουσικής (!) και με συναυλία κλασικής μουσικής. 

 

Σ΄ ένα μεγαλεπίβολο εγχείρημα αυτοπαρουσίασης, σ΄ ένα χώρο που διάφοροι ποικιλοτρόπως διασυνδεδεμένοι θεσμικοί φορείς χρησιμοποιούν, συχνά στη λογική του θεάματος, αυτού που ο Ντεμπόρ έλεγε ότι «επειδή δεν είναι, γι΄ αυτό του επιτρέπεται να φαίνεται». 

 

Σε μια, λοιπόν, σύντομη συμβολή, για αυτή την τριαντάχρονη διαδρομή, στην καταγραφή αυτού του «είναι που δεν είναι», ας θυμίσουμε κατ΄ αρχήν ότι όλες οι ΜΚΟ ψυχικής υγείας (και όχι μόνο) είναι κρατικοδίαιτες, χρηματοδοτούμενες, δηλαδή, από τον κρατικό κορβανά (και συχνά απευθείας την ΕΕ) για να επιτελούν μια λειτουργία ευθύνης του δημοσίου με όρους ιδιωτικής επιχειρηματικότητας: ιδιωτικές εργασιακές σχέσεις, προϊούσα ιδιωτικοποίηση-και επισφάλεια-της θέσης των ενοίκων εντός των στεγαστικών δομών τους και των όποιων παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Ανατρέχοντας πίσω στα 30 χρόνια, να θυμηθούμε ότι και η ΕΠΑΨΥ έπαιξε, το καλοκαίρι του 1990, κομβικό ρόλο στην παγίωση του σχεδίου των (γνωστών και μη εξαιρετέων) συμβούλων για την Ψυχική Υγεία της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για μια δίμηνη παρέμβαση στη Λέρο για την επιλογή των πιο «λειτουργικών» ασθενών. Για να μη μείνει, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε τότε, «έξω από τα τραίνο». Και θα θυμούνται, οι πιο παλιοί της εταιρείας, περιστατικά όπως το να προσπαθούν να βάλουν στο καράβι ασθενείς που είχαν επιλέξει για μεταφορά, οι οποίοι αρνούνταν να μπουν και να γίνεται χαμός στο λιμάνι.

 

Κι΄ αργότερα, η πλήρης σύμπλευση με τον Λοβέρδο ως Υπουργό Υγείας και τα σχέδια για πλήρη ιδιωτικοποίηση/προσαρμογή στα μνημόνια της Ψυχικής Υγείας. Ήταν τότε που η ΕΠΑΨΥ πρωτοστάτησε στο εγχείρημα της παρακράτησης των συντάξεων των ασθενών (ενοίκων των στεγαστικών δομών), απολύοντας μάλιστα στέλεχός της (τον Αχ. Βασιλικόπουλο), που είχε αντιδράσει σε αυτές τις πρακτικές.

 

Την ίδια στιγμή, μια άλλη πτυχή των ασκούμενων πρακτικών, ήταν ασθενείς να καταφθάνουν, με εισαγγελική παραγγελία, από τα νησιά των Κυκλάδων στα ψυχιατρεία της Αθήνας, με έγγραφες συστάσεις από την Κινητή Μονάδα, «να μείνει αρκετό διάστημα στο ψυχιατρείο». 

 

Ήταν την ίδια περίοδο που το Δίκτυο Αργώς (συλλογικό όργανο των ΜΚΟ Ψυχικής υγείας), όπου ενεργά συμμετέχει η ΕΠΑΨΥ (ο γραμματέας του Δικτύου είναι ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ) είχε στείλει, διαμέσου του προέδρου του, επιστολή στον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ Λάζλο Αντόρ (γνωστό και από το σύμφωνο Αντόρ-Λυκουρέτζου για το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων), στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνιζε : «…Αγαπητέ Επίτροπε, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Κάτω από αυτό το πλαίσιο όλα τα μέλη του Δικτύου Αργώς θα συμμετάσχουν ενεργά στην Εθνική προσπάθεια για εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των υπηρεσιών και την συνέχεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» (1 Αυγούστου, 2011). Υποστήριζαν, δηλαδή, πλήρως την εφαρμογή των μνημονίων εκλιπαρώντας για εξαίρεσή τους από τα μέτρα λιτότητας. Πράγματι λίγο αργότερα η ΕΕ, για να διασωθούν οι ιδιωτικού χαρακτήρα ψυχιατρικές δομές, τις χρηματοδότησε, για τρία χρόνια, με ένα κονδύλι 105 εκ ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη να επαναχρηματοδοτούνται, με κοινοτικά κονδύλια, δομές οι οποίες είχαν ήδη δημιουργηθεί στη βάση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Σ΄ ένα περιβάλλον κατακερματισμού, αυτοαναφορικότητας και διαιωνιζόμενης ασυδοσίας γενικά στο χώρο της ψυχικής υγείας, όπου η όποια επιβολή κανόνων στυγνής κοστολόγησης κλπ, των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΜΚΟ, οδήγησε, ταυτόχρονα, αφενός, στη μείωση και αφετέρου, στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της παροχής τους. 

 

Με τη χρήση κατασταλτικών μέτρων, απαγορεύσεων (εξόδου κλπ), μηχανικών καθηλώσεων, απομονώσεων σε πολλά οικοτροφεία, αλλού εμφανώς και αλλού «αφανώς». 

 

Με τις «επιστροφές ασθενών» στα ψυχιατρεία (σα να ήταν εμπορεύματα που τα επιστρέφουμε για να πάρουμε κάτι «πιο καλό») να έχουν γίνει κανόνας. 

 

Με τις «χρεωκοπίες» διαφόρων ΜΚΟ και αναθέσεις των δομών, που αυτές εγκαταλείπουν, σε άλλες ΜΚΟ-μέχρι και με διαγωνισμούς του τύπου, ποιος θα πάρει αυτό το οικοτροφείο και «πόσα δίνει» γι΄ αυτό. Και με τους ενοίκους στις στεγαστικές δομές έρμαια των πρακτικών αυτών.

 

Και φυσικά, πιο πρόσφατα, στροφή, όπως αυτή που έκανε και η ΕΠΑΨΥ στον τομέα όπου σήμερα ρέει «ζεστό χρήμα» και που αφορά τις ποικίλες επιδερμικές εφαρμογές πρακτικών, πρωτίστως μέσω των ΜΚΟ, μιας, στην ουσία της, άκρως κατασταλτικής διαχείρισης του προσφυγικού.

 

Μια συνεπής, λοιπόν, τριαντάχρονη πορεία που, για το σύστημα, αξίζει το Μέγαρό της. 

 


8/10/18


 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ










Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία: Παρασκευή, 12/10/18, ώρα 20.00 μ.μ.




Καλούμε όλους και όλες στην επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, την Παρασκευή, 12/10/18, ώρα 20.00 μ.μ.


Μεταξύ των θεμάτων θα είναι:

-η αποτίμηση της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια του νόμου  Μπαζάλια, 

 

-προτάσεις για θεματικές για τις "εκπαιδευτικές" συναντήσεις της Πρωτοβουλίας, 

 

-διάφορα οργανωτικά (οικονομικά κλπ) θέματα της Πρωτοβουλίας, 

 

-διερεύνηση της δυνατότητας για οργάνωση (στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας) ομάδας επαγγελματιών ψυχικής υγείας, 

 

-διάφορες ενημερώσεις για τις εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας, που πιθανό να απαιτούν και προγραμματισμό δράσεων (όπως, π.χ. για την ακούσια θεραπεία στην κοινότητα),

 

-ζητήματα του Δικτύου για τα Δικαιώματα 

 

-κλπ.



Η συνάντηση θα γίνει στο χώρο του Σωματείου του 18Ανω, οδός Μπόταση 11*. 

 

*Είναι ο δρόμος που αρχίζει από πλατεία Κάνιγγος και τελειώνει στην οδό Στουρνάρη.
Το ν. 11 είναι κοντά στην οδό Στουρνάρη.
Είναι, επίσης, η τρίτη παράλληλη της Πατησίων προς τα πάνω, μετά τις οδούς Κάνιγγος και Τζωρτζ.

 

 



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ